Salut
Sunt de parere ca in procesul delicat al alegerii unui fotograf de nunta, mirii trebuie sa tina cont de mai multi factori. Trebuie sa stie cine este persoana din spatele aparatului, trebuie sa vada mai multe lucrari de ale lui etc. Este foarte usor sa faci o selectie de poze bune din cateva nunti, sa arati un best of intr-un album sau pe un site, dar asta nu te face fotograf.
Marea majoritate a masei de Gheorghe Photography (inlocuiti Gheorghe cu toate numele din alfabet si veti gasi probabil un site sau o semnatura de acest gen pe cate o poza) va arata 1-2 albume, va spun cat sunt ei de creativi, de iesiti din comun, de tari in scule si asa mai departe dar ei lucreaza pe automat, nu au habar nici de regulile elementare de compozitie, ce sa mai zic de linii de fuga, diagonale, perspective si toti factorii ce compun o imagine.
Nici clientii, consumatorii finali nu isi dau seama de multe ori de ce le place o fotografie mai mult sau deloc. Asta se intampla deoarece creierul proceseaza intr-o maniera mai ciudata informatia. El va vedea o imagine si va da un impuls de neplacere, care poate fi apoi explicat teoretic dupa niste reguli de baza inventate de sute de ani. Spre exemplu, incadrarea unei maini intr-o fotografie. Am vazut foarte multe poze de nunta (cum fac atatea albume la atat de multi fotografi) ce prin incadrare “taie” degetele de la jumatate. Asa ceva nu se face. Ori le cuprinzi in cadru, ori “tai” de mai sus. Dar si acel de mai sus trebuie stiut unde e. Creierul vede o astfel de poza si stie ca ceva nu este in regula. De ce? pentru ca nu asa se “taie” o mana. Scuze ca suna macabru. Unul dintre profesorii mei de fotografie spunea ca doar macelarii taie asa brutal membrele nu si fotografii 🙂
Nu sunt adeptul celei mai scumpe si noi tehnologii. Desi am ajuns acum sa am poate unul dintre cele mai bune aparate foto de pe piata, majoritatea fotografiilor din portofoliul meu sunt facute cu aparate modeste. In 2008 am facut fotografie comerciala pentru o fabrica BMW din Germania, cu un nikon D70, aparat de 6 megapixeli, poza ce s-a printat pe 2metri si nu s-a plans nimeni. Cu acelasi aparat, in 2009, am ajuns in finala celui mai mare concurs de fotografie color din lume, cu participanti din 115 tari, sute de mii de fotografii inscrise in concurs.
Si fiind ca tot este blogul meu personal, voi spune si ca ma deranjeaza toti acesti autoproclamati fotografi peste noapte pe siteurile carora intri si vezi doar “foto de nunta”. Imi pare rau, dar asta nu te face fotograf. Fotograf esti dupa ce ai si o expozitie, ai publicat ceva macar, ai un oarecare nivel de cunoastere a mai multor genuri de fotografie, poate si niste studii, dar nu spun ca sunt obligatorii. Deoarece fotografia de nunta nu este doar fotografie de portret, sau de juranalism. Este un mix mare intre foarte multe genuri.
Cu riscul de a zice ca ma laud prea mult, doresc sa ma prezint viitorilor clienti, precum trimiteam si cvuri angajatorilor, consider ca asa trebuie sa faca fiecare fotograf. (bine, ii lasam pe cei cu preturi de dumping deoparte 🙂 )
Asadar, ma numesc Radu Fizesan si m-am nascut in toamna lui 84. Pana la inceperea studiilor mi-am construit primul skateboard din roti de role, o masina cu vela, sistem de directie ca la masini, am practicat spoturi extreme si am fost pilot sportiv cu brevet luat la 16 ani.
Am trecut prin 2 scoli, una de grafica publicitara si una mai teoretica putin (UBB) comunicare.
Am lucrat (primul job) la cea mai mare tipografie din tara, apoi la trustul catavencu (revistele J’adore si 24 Fun), urmand apoi pentru nemtii de la BMW, Mini si Sparkasse bank, avansand de la Graphic Designer la Art Director.
Siteul meu personal de prezentare pe parte de design-foto este: http://www.1virgula61.ro/ (1,61 = numarul de aur in arta)
Aparatura folosita este:
aparat: Nikon D800 (cu backup la fiecare nunta Nikon D90)
obiective: nikon 24-70 f2,8, nikon 80-200 f2,8, nikon 50mm f,18, samyang 85 mm f 1,4
calculator: apple iMac cu tableta grafica wacom.
Activitate fotografica (expozitii):
octombrie 2005: Festivalul International de Documentare Artistice si Arta Fotografica, Art-Aiud
octombrie 2006: Festivalul International de Documentare Artistice si Arta Fotografica, Art-Aiud
iunie 2006: Expozitie de grup in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF)
mai 2007: Expozitie de grup cu ocazia Zilelor Baroce Clujene
august 2007: Expozitie de grup: “Om si cultura”, realizata de asociatia Inter-Art, cu sprijinul UNESCO
aprilie 2008: Expozitie de grup: Visages, organizata de Centrul Cultural Francez, cu ocazia Zilei Internationale a Francofoniei
– aceasi expozitie are loc si in Lyon (iunie 2008) si Cusset (octombrie 2009), Franta.
mai 2009: finalist in concursul international de fotografie color The Color Awards, cu imaginea intitulata Cromoterapie
octombrie 2009: Festivalul International de Documentare Artistice si Arta Fotografica, Art-Aiud
octombrie 2010: Expozitie de grup in cadrul Festivalului International de Foto si Film, Art Aiud.
Fotografii publicate:
Care (magazine), Brazilia, decembrie 2005, ianuarie 2006
Photomagazine, Romania, iunie 2006
Jop Coach Magazine, Olanda, mai 2007
Interviuri:
http://cuibus.ro/blog/profil-de-artist-fotograf-radu-fizesan.html
Voi inchide aici prezentarea, sper binevenita, dar si comentariile. Concurenta rautaciosa, invidioasa sa-mi scrie pe mailul de reclamatii: junk@foto-carte.ro 🙂